Práce na malém prostoru nemusí znamenat nižší životní standard, nebo velké omezování se, pokud víte, jak na to. Když vše důmyslně vyřešíte, a zařídíte tak, aby se vešlo, co se vejít má, můžete získat maximum pohodlí i v malém prostoru. Jak tedy řešit omezené prostorové možnosti?

návrh půdorysu

Malý pozemek, velké možnosti

To, že jste si nemohli dovolit koupit víc, než malý pozemek, ještě neznamená, že i dům, který na něm bude stát, musí být úplně malý. Můžete totiž stavět na patra, a to tak, aby se do domu vešlo přesně tolik místností, kolik potřebujete. Nebojte se využít i podkroví, a postavit sklep, který vám usnadní řešení otázky skladování.

Malé velké věci

Malé velké věci jsou ty, které plní svůj účel ve velkém, ale zaberou méně prostoru. Patří mezi ně nutnosti, jakými je třeba schodiště. Klasické schodiště však zabírá mnoho prostoru na metry čtvereční, a proto jsou ideální volbou pro menší prostor točité schody. Ty si můžete nechat navrhnout na míru, a tak, aby vám vyhovovaly jak po praktické stránce, tak i po té vizuální. Pokud si nejste jistí, jak to bude vycházet, zkuste kontaktovat společnost K.M.K. design, kde vám rádi poradí, a vše za vás přeměří.

točité schodiště

Vizuálně větší

Ačkoliv dům reálně nafouknout nemůžete, můžete alespoň zařídit, aby větší působil. Zvětšení prostorového dojmu dosáhnete za pomoci světlých barev, jednoduchého nábytku, světla, a také zrcadel. Tmavé, a přeplácené místnosti totiž ve výsledku působí ještě menším, až klaustrofobickým dojmem, což je něco, čemu se jistě chcete vyhnout. Nebojte se ani investic do kvalitního osvětlení, a třeba i celoprosklených stěn, kdy zvolíte skla tónovaná, tudíž dovnitř vidět nepůjde, ale vy krásně uvidíte ven, a světlo se k vám rovněž dostane.

Úložné prostory

Pokud vám nezbývá dostatek prostoru na velkou, vestavěnou skříň, musíte se naučit využívat jakýkoliv možný prostor jako úložný. K tom use pak nabízejí například postele a pohovky s úložným prostorem, nástěnné police, či šikovné závěsné koše.