V posledních letech se potraviny, jejich kvalita, a hlavně cena řeší v naší zemi takřka permanentně, a to dokonce i v parlamentu. Důvodem jsou ceny jídla na západ od našich hranice, hlavně tedy v Německu a Rakousku, které jsou nižší než u nás. Ovšem tamní potraviny jsou ve většině případů daleko kvalitnější. Obsahují mnohem více živin a obecně jsou chutnější. I to je jeden z důvodů, proč se stále více Čechů zabývá tím, co jí. Pořád se ale jedná o relativně malé procento obyvatel. Většina lidí v české kotlině při nakupování kouká hlavně na cenu.
gummi medvědi

Minimální zájem

V zemích na západ od našich hranic sice lidé také hledí na to, jak nákup jídla otřese s jejich rodinným rozpočtem, ale zároveň jim není lhostejná ani kvalita. Prohlížejí si štítky jednotlivých produktů, případně konzultují svůj výběr s prodavači. Vybírat si lepší potraviny není pouze otázka chuti, ale také zdraví. Pokud budete jíst sice ve velkém, ale méně kvalitní jídlo, zdravější určitě nebudete. Spíše naopak. I když nemusí být potraviny vyloženě špatné, nemusí obsahovat požadované nutriční hodnoty, což znamená pouze to, že tělo bude potřebovat další živiny a určitě si o ně také řekne. Obvykle se to projeví zvýšenou chutí po sladkém. Přesně takto se přibírá.
cibule a česnek

Nadějné vyhlídky

Předchozí řádky pro nás možná nevyzněly příliš pozitivně, ale přesto tu existuje světlo na konci tunelu. Tím světlem jsou regionální potraviny. Ty byly ještě donedávna za popelku, ale v současnosti se situace mění k lepšímu. Čím dál tím více Čechů nakupuje potraviny u regionálních prodejců. Ti nabízejí své zboží nejen v odpovídající kvalitě, ale také ceně. Často jde hlavně o malé farmáře, kteří to mnohdy mají jen jako vedlejší zdroj příjmu. To však neznamená, že by jejich produkty neměly kvalitu, právě naopak. I proto je po těchto regionálních produktech poptávka i u mnoha provozovatelů hypermarketů, kteří si jsou vědomi zvýšené popularity takovýchto potravin.